Βοηθήστε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους



Μπορεί η φαντασία, δυστυχώς, να καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στη ζωή των περισσότερων ενηλίκων, για τα παιδιά όμως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την γνωστική τους ανάπτυξη. Όταν λέμε ότι ένα παιδί έχει ζωηρή φαντασία, εννοούμε στην πραγματικότητα ότι μπορεί να σκέφτεται δημιουργικά και ευέλικτα, να βρίσκει λύσεις στις δυσκολίες που συναντά, να εφαρμόζει όλα αυτά που γνωρίζει με ένα δικό του ιδιαίτερο τρόπο κάθε φορά, ακόμα και να πειραματίζεται.

Για ένα μικρό παιδί όλος ο κόσμος είναι κάτι καινούριο και άγνωστο που πρέπει να κατακτήσει και η φαντασία του το βοηθά να διαχειρίζεται καλύτερα όλες τις νέες πληροφορίες και εμπειρίες που καθημερινά προσλαμβάνει. Αν θέλετε να βοηθήσετε το μικρό σας να αναπτύξει την φαντασία του, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε .
  • Διαβάζετε βιβλία. Η ανάγνωση βιβλίων είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήστε τη φαντασία του μικρού σας. Προτιμήστε ιστορίες με όμορφη εικονογράφηση και αν μπορείτε, διαβάστε αλλάζοντας τη φωνή σας ή κάνοντας διάφορους ήχους. Προτρέψτε το παιδί να ζωγραφίσει τη ιστορία, όπως την φαντάζεται.
  • Φτιάξτε μαζί ιστορίες. Εκτός από τα βιβλία, μπορείτε να διηγείστε και δικές σας ιστορίες και να ενθαρρύνετε το παιδί να τις συμπληρώνει. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε το ίδιο το παιδί ως τον πρωταγωνιστή των ιστοριών σας και κάθε μέρα να σκαρφίζεστε και μια καινούρια περιπέτεια.
  • Ακούστε μαζί μουσική. Φέρτε το μικρό σας σε επαφή με πολλά είδη μουσικής από νωρίς , αφήστε το να παίζει με μουσικά όργανα, να παράγει ήχους , ακόμα κ ι αν στα αυτιά σας ακούγεται απλά σαν θόρυβος.
  • Ενισχύστε το συμβολικό παιχνίδι. Παίξτε μαζί με το παιδί σας, διαλέξτε ρόλους και αφήστε το να φτιάξει εκείνο το σενάριο, όπως θέλει, χρησιμοποιώντας τη φαντασία του. Εσείς απλά ακολουθήστε.
  • Αυτοσχεδιάστε. Ακόμα και τα πιο απλά αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία. Φτιάξτε ένα αυτοκίνητο από ένα χαρτόκουτο, μια σκηνή με ένα παλιό σεντόνι, χρησιμοποιήστε μια παλιά κάλτσα ως ξεσκονόπανο κλπ. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να χρησιμοποιεί ένα αντικείμενο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ξεφεύγοντας από την αυστηρή λογική.
  • Βγείτε στη φύση. Τώρα που φτιάχνει ο καιρός, μην κλείνεστε στο σπίτι. Μικρές ή μεγαλύτερες εξορμήσεις είναι απαραίτητες για να δει και να απόλαυσει το παιδί τα λουλούδια, τα πουλιά, τα έντομα, τη θάλασσα κλπ. Όλα αυτά είναι ερεθίσματα που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της φαντασίας του.